Archives

LAKSAM SPIRAL KELATEY UNTUK ABEY ;)

 

 

Ini laksam made especially for mohd nasir(as requested 😉 ) . Agak leceh jgk nak buat ni sbb mee nya kna bancuh sndri and steam sendiri..xde jual yg instant kat kedai yea tuan-puan ;p  . Tapi xpe,,dulu kat skolah ustaz ade cakap, lg susah nak buat lagi banyak pahala dapat..lebih2 lagi sediakan makanan untuk hubby. Anyways mmg worth it segala usaha masak laksam ni that day sebab 4 pinggan mee laksam yang terhasil tu kami berdua jea yg habiskan (mmg ada kawan yang cakap kami mmg compatible bersama because= both banyak makan =p   ahahhaha ). For those yg tak tahu, mee laksam ni sebelum jadi rupa spiral camni, they are initially flat round pieces which are rolled into a cylinder and then cut to form spirals. Kindly check the following pictures;

laksam is initially rolled into cylinder shape

 

 

Apart from the laksam noodles and the gravy, we usually prepare a number of side dishes/raw ingredients whenever serving laksam that include finely chopped veggies and cili;

 

 

 

NaSi LeMaK GaNu KitEw (^_^)

In terengganu we normally have sambal ikan tongkol instead of sambal ikan bilis as the side dish for nasi lemak. This one is made especially for MOHD NASIR who’s been craving for it since the previous month =p . So last weekend mmg waktu melunaskan segala janji2 untuk masak his fav meals. Lain kalaw ada masa akan selalu masak lagi ! (^_^)

NaSi KeRAbU BaBy BLUe =)

Last weekend hubby sarah nk makan nasi kerabu and a few other dishes (will be uploaded in other posts) . So all weekend tak buat kerja lain..mainly masak, tgk tv and keluar jea.. For those yg x biasa, nasi kerabu yg ori xde la warna baby blue yg se-prominent ini..kat kampung org msk nasi kerabu pakai bunga telang(purplish-blue coloured) , yet kat kl ni ssh nak dapat so sarah just substitute dgn Bluekey food colouring(smart x ideaku? =p) . Saje jew nak share dgn kwn2 menu yg sarah dh berjaya masak. Pantun selingan :

 

di luar pagar ade pokok cempedak,

suruh hubby tolong panjatkan,

saya memang in progress belajar memasak,

kalaw x brape jadi kira exception la kan..? (^_^)

 

 

these are the side dishes that are usually prepared along whenever we're serving nasi kerabu